6 Replies Latest reply on Dec 23, 2013 7:20 AM by sshoemaker

    Carrier only measuring 10Mb coming from 100Mb Ethernet port

    sshoemaker New Member

      Good morning - I recently moved our facilities to a new Comcast Metro E buildout, utilizing Netvanta 3430 units for the interconnects. Two of the six locations have 50Mb pipes from Comcast, but Comcast is measuring throughput at the hand-off from the 3430 at 10Mb. Both ethernet ports are set at 100/full, and the bandwidth indicator in the system info screen of the GUI indicates 100Mb bandwidth. I have no bandwidth threshold or QoS maps in place.

       

      Config:

       

      !

      !

      ! ADTRAN, Inc. OS version 17.09.01.00

      ! Boot ROM version 17.06.01.00

      ! Platform: NetVanta 3430, part number 1202820G1

      ! Serial number LBADTN1042AG680

      !

      !

      hostname "StoneView3430"

      enable password *********

      !

      clock timezone -6-Central-Time

      !

      ip subnet-zero

      ip classless

      ip routing

      !

       

      !

       

      ip domain-name "cudomain.local"

      ip domain-proxy

      ip name-server 192.168.20.100 12.127.16.68

      !

      !

      no auto-config

      !

      event-history on

      no logging forwarding

      logging forwarding priority-level info

      no logging email

      !

      no service password-encryption

      !

      username "admin" password "**********"

      !

      !

      !

      no ip firewall alg msn

      no ip firewall alg mszone

      no ip firewall alg h323

      !

      !

      !

      !

      !

      !

      !

      no dot11ap access-point-control

      !

      !

      probe SV-Memorial twamp

        destination 10.1.1.4

        source-address 10.1.1.1

        size 512

        shutdown

      !

      !

      !

      !

      !

      !

      !

      !

      ip flow cache sample one-out-of 20 deterministic

      ip flow cache timeout active 1

      ip flow top-talkers

      !

      !

      no ethernet cfm

      !

      interface eth 0/1

        speed 100

        ip address  192.168.20.65  255.255.255.192

        no shutdown

      !

      !

      interface eth 0/2

        description StoneView Ext

        speed 100

        ip address  10.1.1.1  255.255.255.0

        ip flow ingress

        ip flow egress

        no shutdown

      !

      !

      !

      !

      !

      !

      !

      !

      !

      !

      !

      ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 10.1.1.4

      ip route 192.168.20.0 255.255.255.192 10.1.1.4

      ip route 192.168.20.128 255.255.255.248 10.1.1.6

      ip route 192.168.20.144 255.255.255.240 10.1.1.3

      ip route 192.168.20.160 255.255.255.240 10.1.1.2

      ip route 192.168.20.192 255.255.255.192 10.1.1.5

      !

      no ip tftp server

      no ip tftp server overwrite

      ip http server

      ip http secure-server

      ip snmp agent

      no ip ftp server

      ip ftp server default-filesystem flash

      no ip scp server

      no ip sntp server

      !

      !

      !

      !

      snmp-server community ********* RO

      !

      !

      !

      !

       

      ip sip udp 5060

       

      ip sip tcp 5060

       

      !

       

      !

       

      !

       

      !

       

      !

       

      !

       

      !

       

      !

       

      !

       

      !

       

      !

       

      !

       

      !

       

      !

      line con 0

        login

        password *********

      !

      line telnet 0 4

        login

        password ***********

        no shutdown

      line ssh 0 4

        login local-userlist

        no shutdown

      !

      !

      ntp peer 64.250.177.145 version 3

      !

      !

      !

      end

       

      Anyone experienced this before? Comcast has assured me they have no throttling in place.

       

      Thank you,

      SShoemaker

        • Re: Carrier only measuring 10Mb coming from 100Mb Ethernet port
          levi Employee

          sshoemaker:

           

          Thank you for asking this question in the Support Community, and for sending the configuration.  When you get a chance, at the time of this post, I recommend you upgrade the firmware to R10.5.3.  I also recommend you set the traffic-shape rate <value> command on the Internet interface to the amount of upload speed you have, and verify that the MTU has not been changed from the default (which it appears to be default in the configuration you sent, which is good).  Also, the Troubleshooting Internet Test Speed Issues guide has several suggestions for Internet speed testing.

           

          Levi

          • Re: Carrier only measuring 10Mb coming from 100Mb Ethernet port
            jayh Hall_of_Fame

            There are many things that can influence throughput.  If you are 100-full not seeing interface errors or runts, the actual carrier handoff is unlikely to be the issue.  TCP window size may need to be adjusted, search "Long Fat Network" or LFN.  If you get 10 Mbps on one stream and start another and that one also gets 10 for a total of 20, then the network is likely not at fault.

             

            Tools such as iperf on a fast machine running at both ends connected to the carrier handoff directly may be needed to evaluate actual throughput. 

             

            Also, if copying files and timing the transfer, keep in mind that network speeds are almost always measured in bits per second and file sizes are expressed in bytes, so you will have to multiply or divide by eight as appropriate to convert.  Overhead will cut down somewhat on actual data throughput but this should be less than 10% in most cases.

              • Re: Carrier only measuring 10Mb coming from 100Mb Ethernet port
                sshoemaker New Member

                Thanks for the input. Never having had circuits larger than 10Mb to work with, I was quite unaware of the concepts referenced. I loaded iperf on either end and have tested out in the 25-30 Mb range during operating hours, which is better than the 10 Mb I thought I had, but not quite 50 either. We'll consider this answered and I'll take the rest up with Comcast.

                 

                Thank you again for your response and the valuable information.