14 Replies Latest reply on Oct 2, 2014 6:10 AM by andrewtre

    ERL Tool abnormal termination

    andrewtre New Member

      I Have a new installation of a 7100 with an Analog line attached.  When trying to use the ERL tool, I get this message back:

       

      CNL_NV7100_MEX(config-fxo 0/1)#test erl all auto-set

       

      08:12:38 ERL.INFO  fxo 0/1 erl measurement started, using impedance 600cCNL_NV7100_MEX(config-fxo 0/1)#

      08:12:41 ERL.INFO  fxo 0/1 impedance 600c - abnormal test termination

      2014.06.17 08:12:41 ERL.INFO  fxo 0/1 Did not auto-set impedance because of abnormal test completion

       

       

      2014.06.17 08:12:41 ERL.INFO  fxo 0/1 erl test terminated abnormally

       

      CNL_NV7100_MEX(config-fxo 0/1)#

       

       

      I know we are connected because you can call in and hit the line.  However you cannot talk over it due to buzzing and low volume.  A 2500 set was plugged into the circuit and works fine.

       

      Thanks

        • Re: ERL Tool abnormal termination
          jayh Hall_of_Fame

          Double-check your wiring.  It sounds like you might have a ground on the line.  If you have a second FXO port, swap them to see if the trouble follows the line or the port.  Bad hardware is a possibility if the 7100 has an internal short to ground.

          1 of 1 people found this helpful
            • Re: ERL Tool abnormal termination
              andrewtre New Member

              We did swap the line to the second FXO port and i could not run the test on that either.  We tested with an analog phone and hear no ground hum.  There is a DSL, but there is a splitter at the NID provided y the carrier.  Unfortuanly this system is installed in Mexico as a remote office, and can do little testing .  Is there a way to locally loop back the FXO to a local FXS port to verify the hardware? 

                • Re: ERL Tool abnormal termination
                  jayh Hall_of_Fame

                  You could probably patch an FXO to FXS for testing, ideally on a second box just as a simulated line. It would be a tricky configuration on one unit.  Do the people on site have a multimeter and can they verify -50 volts and ground on the incoming line when on-hook?  It's possible that it is overvoltage and causing a MOV surge protector in the Adtran unit to fire. 

                   

                  Just for testing, try rolling tip and ring on the pair and see if that fixes it.  Normally the Adtran gear isn't polarity sensitive but you never know.

                    • Re: ERL Tool abnormal termination
                      andrewtre New Member

                      There is no second box to test off down there.  I can inqure about the

                      multimeter.  How would the setup look for testing off the same unit? 

                      Neither of the FXS ports are currently in use, and we can do whatever we

                      want with them.  Does the ERL tool need to actually place successful

                      calls out to work properly?

                       

                      Andrew

                        • Re: ERL Tool abnormal termination
                          jayh Hall_of_Fame

                          I'm not sure exactly what it does, I've never used a 7100.  Ideally, it would call a local central office test number that provides a silent termination, then run a sweep tone and measure what comes back.  As Adtran has no idea where any specific unit will be placed or what test number to use, this isn't going to be practical.  In practical terms, an ERL test shouldn't be required to turn up the interface and place calls.  It would be useful for setting impedance to match local conditions.

                           

                          If the ERL allows you to specify a destination number, then call a POTS line, answer with a standard 2500 set in a location as quiet as possible.  The goal is to terminate the connection with something closely resembling a standard telephone that produces no signal of its own.  Once terminated, the tester sends a signal.  Ideally 100% of that signal is absorbed by the other end (your 2500 set in a quiet room). Any signal that is reflected back is measured, higher signals are worse.  "Loss" is considered a bad thing generally, but in the case of "Echo Return Loss", the more loss (less reflected signal) the better.

                           

                          The concept is similar to SWR on a radio circuit.  

                           

                          The ERL test and hybrid balance is going to be very subtle if noticeable at all to the person on the 7100.  If out of whack it may be noticeable to the remote party as echo.  It can also affect modem and fax transmission.

                           

                          In your case, if you have clearly audible hum and low volume there is something else going on with the physical loop or interface.

                          1 of 1 people found this helpful
                  • Re: ERL Tool abnormal termination
                    Employee

                    Andrew,

                     

                    When activated the ERL tool goes off hook, verifies loop current and dial tone (unless blind-dial is enabled), then generates white noise with a particular impedance value set, and measures the resulting echo level.   When using the command test erl all auto-set, this process will be repeated with all the different impedance values.  The value that results in the best ERL (highest value) will be configured on the trunk.  This test cannot complete when calls are coming into or going out of the FXO interface, so it needs to be performed at a time when traffic is minimal.  You can read more about the ERL Tool in this document:

                    Analog Configuration and Trunk Troubleshooting Guide

                     

                    I agree with jayh that this sounds like a line issue.  Were you able to resolve it?  If so can you come back to this thread to provide an update so others can benefit from the information?

                     

                    Thanks,
                    Matt

                    1 of 1 people found this helpful
                      • Re: ERL Tool abnormal termination
                        andrewtre New Member

                        We may be replacing this trunk with a SIP trunk, might not be an issue. 

                        Plugging in a 2500 set produces no call quality issues on this line,

                        only when plugged into the 7100.  Can I test the FXO interface by

                        looping back from an FXS?

                          • Re: ERL Tool abnormal termination
                            Employee

                            Andrew,

                             

                            To answer your question I would not recommend plugging an FXS into a FXO of the same unit as a reliable way to test. Were you ever able to get the bottom of this issue?  Was it the line?

                             

                            Thanks,

                            Matt

                              • Re: ERL Tool abnormal termination
                                andrewtre New Member

                                No resolution.  I think they abandoned the use of the local circuit.  We

                                are routing all calls through a SIP trunk to the main 7100.  Are there

                                any tools available to see why we get "abnormal termination" of the ERL

                                tool?

                                  • Re: ERL Tool abnormal termination
                                    Employee

                                    The Analog Configuration and Trunk Troubleshooting Guide gives some possible causes for this:

                                    During test execution, a warning is issued if a test sequence terminates abnormally. Reasons for early

                                    termination include:

                                    • The line cannot be seized.

                                    • The line disconnects during test.

                                    • DSP times out (for example, when the DSP hardware version does not support the automated method).

                                    • The test runs for more than 20 seconds per impedance value (for example, 80 seconds with an

                                    impedance setting of 4).

                                    While running the test the it may be helpful to also enable debug voice erltool and debug interface fxo.

                                     

                                    Thanks,

                                    Matt

                                      • Re: ERL Tool abnormal termination
                                        andrewtre New Member

                                        This is what i get when i enable the interface and run ERL.  I am

                                        guessing there is a line issue.  This site is not near me to physically

                                        examine.

                                         

                                        16:07:00.662 FXO.0/1 Hook Switch Open

                                        16:07:00.662 FXO.0/1 Hook Switch Open

                                        16:07:00.662 FXO.0/1 FxoPortStateOnhookReverse -> FxoPortStateInit

                                        16:07:00.662 FXO.0/1 FxoPortStateInit: onhook() in base state

                                        16:07:00.662 FXO.0/1 Hook Switch Open

                                        16:07:00.663 FXO.0/1 FxoPortStateInit: onhook() in base state

                                        16:07:00.665 FXO.0/1 Ringing

                                        Debounce:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::*:::::::::::ÿ

                                        16:07:00.665 FXO.0/1 Tip Ground

                                        Debounce::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::*::::::::::ÿ

                                        16:07:00.665 FXO.0/1 FxoPortStateInit -> FxoPortStateOnhook

                                        2014.09.16 16:07:00 INTERFACE_STATUS.fxo 0/1 changed state to up

                                        16:07:00.730 FXO.0/1 FxoPortStateOnhook -> FxoPortStateOnhookReverse

                                         

                                         

                                        CNL_NV7100_MEX(config-fxo 0/1)#test erl all auto

                                         

                                        16:07:57 ERL.SM    fxo 0/1 Port setup saved: tx +0.0 dB, rx +0.0 dB,

                                        impedance 600c

                                        16:07:57 ERL.SM    fxo 0/1 Created loopback account erltoolLbA

                                        16:07:57 ERL.SM    fxo 0/1 ErlToolIdleState -> ErlToolPredeliverState

                                        16:07:57.901 FXO.0/1 Hook Switch CCNL_NV7100_MEX(config-fxo 0/1)#losed

                                        16:07:57.901 FXO.0/1 offhook

                                        16:07:57.902 FXO.0/1 FxoPortStateOnhookReverse -> FxoPortStateOffhook

                                        16:07:57 ERL.INFO  fxo 0/1 erl measurement started, using impedance 600c

                                        16:07:57 ERL.SM    fxo 0/1 ErlToolPredeliverState -> ErlToolSeizingState

                                        16:07:58.132 FXO.0/1 loop feed open

                                        16:07:58.132 FXO.0/1 FxoPortStateOffhook -> FxoPortStateLoopfeedOpen

                                        16:07:58.632 FXO.0/1 Hook Switch Open

                                        16:07:58.632 FXO.0/1 onhook

                                        16:07:58.632 FXO.0/1 FxoPortStateOnhookPending -> FxoPortStateOnhook

                                        16:07:58.632 FXO.0/1 FxoPortStateOnhookPending -> FxoPortStateOnhook

                                        16:07:58 ERL.SM    fxo 0/1 ErlToolSeizingState ->

                                        ErlToolClearingCompleteState

                                        16:07:58.690 FXO.0/1 FxoPortStateOnhook -> FxoPortStateOnhookReverse

                                        16:08:00.134 FXO.0/1 Hook Switch Open

                                        16:08:00.134 FXO.0/1 FxoPortStateOnhookReverse::onhook()

                                        16:08:00 ERL.SM    fxo 0/1 ErlToolClearingCompleteState -> ErlToolIdleState

                                        16:08:00 ERL.INFO  fxo 0/1 impedance 600c - abnormal test termination

                                        16:08:00 ERL.SM    fxo 0/1 Port setup restored tx +0.0 dB, rx +0.0 dB,

                                        impedance 600c

                                        2014.09.16 16:08:00 ERL.INFO  fxo 0/1 Did not auto-set impedance because

                                        of abnormal test completion

                                         

                                         

                                        2014.09.16 16:08:00 ERL.INFO  fxo 0/1 erl test terminated abnormally

                                          • Re: ERL Tool abnormal termination
                                            Employee

                                            That output looks similar to what you get when there is nothing plugged in.  Can you reply with the output from a show run  int fxo 0/1 verbose and show int fxo 0/1?

                                             

                                            Thanks,
                                            Matt

                                              • Re: ERL Tool abnormal termination
                                                andrewtre New Member

                                                !

                                                interface fxo 0/1

                                                   description ""

                                                   alias

                                                   impedance 600c

                                                   rx-gain +0.0

                                                   tx-gain +0.0

                                                   no shutdown

                                                !

                                                end

                                                CNL_NV7100_MEX#sho int fxo 0/1

                                                fxo 0/1 is UP

                                                   Two-wire Status:    Onhook

                                                   Test Status:        INACTIVE

                                                     No Tests

                                                   Impedance:         600 ohms +2.16uF

                                                   Transmit Gain:      +0.0dB

                                                   Receive Gain:       +0.0dB

                                                   Measured ERL:       not available

                                                   Last clearing of "show interface" counters: never

                                  • Re: ERL Tool abnormal termination
                                    andrewtre New Member

                                    We got it working.  There was a line attached to the port, but there was a DSL that was not properly filtered on it.  Also the ERL would not work until Blind Dialing was enabled on the circuit.