6 Replies Latest reply on Nov 29, 2016 7:37 AM by s_t

    NetVanta 1531 High CPU utilization and high ping times

    s_t New Member

      I have a NetVanta 1531 that is having issues with high CPU utilization and ping times. I have tried the latest firmware and resetting the configuration back to factory default. I have a single computer connected into Ethernet port 7 with IP address 10.10.10.3. The switch's IP address is the default 10.10.10.1.  I am receiving ping times of 3ms up to 300ms, CPU utilization between 20% and 100%. The only error is a warning under Routing "Warning: There is no default route configured. this could be a problem if you have a static IP address configured on your public interface. To configure a default router please click here".

        • Re: NetVanta 1531 High CPU utilization and high ping times
          jroad Employee

          Ping times are dependent on CPU load and can even be dropped if network traffic is requiring most of the CPU utilization.  That said, these ping times are normal for a 1531 that is doing most anything else. 

          #sh proc cpu

          will show what the CPU is actually doing, but the processes are not well defined and requires a support call for more information.

            • Re: NetVanta 1531 High CPU utilization and high ping times
              jayh Hall_of_Fame

              Ping times THROUGH a busy switch or router of 300 ms very definitely aren't normal. Ping times TO a very busy switch or router of 300 ms may occur, but you should investigate. Do you have "ip ffe" enabled? Are you using this for layer 2 switching or layer 3 routing? Any interface errors or duplex issues?

                • Re: NetVanta 1531 High CPU utilization and high ping times
                  s_t New Member

                  I do receive duplex errors. I need to turn off Microsoft LLDP and the error goes away. I have tried multiple PCs and cables. I plugged it into an MAC mini and there are no duplex errors, however the CPU usage is still very high. I tried the system with ip ffe disabled and enabled, didn't seem to matter. I am mainly using the unit for layer 2. However, I would like to get the layer 3 working as well.

                    • Re: NetVanta 1531 High CPU utilization and high ping times
                      jayh Hall_of_Fame

                      s_t wrote:

                       

                      I do receive duplex errors. I need to turn off Microsoft LLDP and the error goes away. I have tried multiple PCs and cables. I plugged it into an MAC mini and there are no duplex errors, however the CPU usage is still very high. I tried the system with ip ffe disabled and enabled, didn't seem to matter. I am mainly using the unit for layer 2. However, I would like to get the layer 3 working as well.

                      The LLDP errors are a known bug with Adtran switches. We see them mostly with Polycom phones. It results in a ton of noise on the CLI complaining about impossible settings, typically one side of a link being 100Mbps and the other 1Gbps. You can add the command "no lldp receive 802.3-info mac-phy-config" to all ports to silence it.

                       

                      However, that's not what I am talking about. If you do a "show interface [port number]" do you see input errors, collisions, or runts incrementing? If so, that's a real indication of either duplex mismatch, a half-duplex connection (which is unlikely in modern networks) or a physical cabling problem.

                       

                      As far as the CPU, Adtran doesn't have a "sorted" option so you'll have to scroll through it. Other than "idle" (which ideally should be high), what are the top users?

                       

                      Also, are the high latency pings to another device through the 1531 or to the 1531 itself? There's a big difference. Network gear is designed to optimize traffic through the device at the expense of performance to the device.

                        • Re: NetVanta 1531 High CPU utilization and high ping times
                          s_t New Member

                          Jayh,

                           

                          Thank you for the help on this issue. This was my first experience with an Adtran switch. I was pinging the 1531's management IP address. After I connected to the system to an Internet gateway, the ping times were as expected. Less than 1 ms solid. In the processes the high CPU is in relation to the idle process. The unit itself appears to be OK. I feel that the issue was exactly what you described, if you go through the device, its fine. If you try pinging the device itself, its inconsistent ping rates. I imagine this is to protect performance on the unit. Thanks again!

                  • Re: NetVanta 1531 High CPU utilization and high ping times
                    jayh Hall_of_Fame

                    s_t wrote:

                    The only error is a warning under Routing "Warning: There is no default route configured. this could be a problem if you have a static IP address configured on your public interface. To configure a default router please click here".

                    If in fact you're using it for layer 3 and don't have a default route, it might be trying to proxy-arp which is a horrible pig, so please add a default route towards the Internet as appropriate if you're using it for layer 3 routing. If it just has an internal subnet for management and being used as a layer 2 switch, this shouldn't matter.